Strony

20 lis 2013

Pesto z zielonej pietruszki, koperku i orzechów (od mamy)



Składniki:

- 2 natki pietruszki,
- wiązka koperku,
- 6-8 orzechów włoskich,
- 6-8 orzeszków ziemnych,
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek (olej lniany lub inny olej do sałatek),
- pieprz i sól do smaku.




Sposób przygotowania:
Z pietruszki i koperku odcinamy gałązki, resztę siekamy i wkładamy do miseczki.  Obłupane orzechy kruszymy i dodajemy do posiekanej zieleniny. Następnie drobno kroimy czosnek i wrzucamy do reszty. Całość przyprawiamy i dodajemy 3-4 łyżki oliwy (tak aby pasta nie była zbyt sucha). Wszystkie składniki blendujemy i pesto gotowe.


Cenne wskazówki:
- zamiast zwykłej oliwy czy oleju można dodać oleje "smakowe", np z pieprzem czy ostrą papryczką,
- zamiast pietruszki czy koperku można użyć bazylii (tylko świeżej).

Pesto nadaje się zarówno do smarowania chleba jak i do makaronów.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Udało Ci się to przygotować? Podziel się swoimi wrażeniami!