Strony

4 wrz 2013

Bezglutenowe gofry z malinami

Lato powoli nas opuszcza. To dobry moment aby jeszcze wykorzystać sezonowe owoce. 




Ciasto (na 8 gofrów):

- 2 szklanki mąki gryczanej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub ewentualnie proszku do pieczenia),
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki oleju lub oliwy,
- 2 łyżki wody,
- 1-2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka imbiru,

Dodatki:
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- 1,5 szklanki malin (borówek, brzoskwiń...),
- inne według fantazji (byle zdrowe!).


Sposób przygotowania:

Suche składniki (mąkę, cukier, sodę, cynamon i imbir) mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy mleko, wodę, olej i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gofry pieczemy na rumiany kolor w dobrze rozgrzanej gofrownicy (można posmarować ją olejem bądź oliwą).

Następnie jeszcze ciepłe gofry posypujemy startą czekoladą i malinami. Pychotka :)

Danie jest zdrowe, ponieważ:
- nie zawiera glutenu,
- nie zawiera jajek,
- nie zawiera masła,
- nie zawiera proszku do pieczenia,
- zawiera małą ilość cukru,
- zawiera owoce sezonowe.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Udało Ci się to przygotować? Podziel się swoimi wrażeniami!