Strony

15 wrz 2013

Papryka faszerowana

Sezon paprykowy w pełni więc i u nas dziś papryka.


Składniki:
- 4 spore papryki (czerwona lub zielona), 
- 30 dkg mięsa mielonego,
- 1szklanka kaszy kukurydzianej,
- suszone pomidory w oleju (ok. pół słoika czyli 90g), 
- pół cebuli,
- falafel (prawie cała paczka 200g), 
- natka pietruszki, czosnek.



Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Papryki myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Mięso podsmażamy na oliwie z czosnkiem, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, pokrojone pomidory, sól i pieprz, następnie rozdrobniony falafel.
Wszystko należy chwilę poddusić i wymieszać z ugotowaną kaszą oraz natką pietruszki. Kolejno papryki nadziewamy farszem i wkładamy je do naczynia żaroodpornego (do którego należy wlać pół szklanki wody) i przykryć "czapeczkami". papryki pieczemy w piekarniku ok 30-40 min. w temp. 180 stopni.


Nasze spostrzeżenia:)
Falafel dodaliśmy od siebie, w przepisie oryginalnym go nie było... dodał fajnego smaku :)
Papryka po wyjęciu z piekarnika była dość miękka, najlepsza była na dole czyli tam gdzie była woda... możliwe, że więcej wody dałoby dobry efekt :)

Dwie papryki na głowę to spory posiłek.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Udało Ci się to przygotować? Podziel się swoimi wrażeniami!