Składniki:
- 4 spore papryki (czerwona lub zielona),
- 30 dkg mięsa mielonego,- 1szklanka kaszy kukurydzianej,
- suszone pomidory w oleju (ok. pół słoika czyli 90g),
- pół cebuli,
- falafel (prawie cała paczka 200g),
- natka pietruszki, czosnek.
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Papryki myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Mięso podsmażamy na oliwie z czosnkiem, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, pokrojone pomidory, sól i pieprz, następnie rozdrobniony falafel.
Wszystko należy chwilę poddusić i wymieszać z ugotowaną kaszą oraz natką pietruszki. Kolejno papryki nadziewamy farszem i wkładamy je do naczynia żaroodpornego (do którego należy wlać pół szklanki wody) i przykryć "czapeczkami". papryki pieczemy w piekarniku ok 30-40 min. w temp. 180 stopni.
Nasze spostrzeżenia:)
Falafel dodaliśmy od siebie, w przepisie oryginalnym go nie było... dodał fajnego smaku :)
Papryka po wyjęciu z piekarnika była dość miękka, najlepsza była na dole czyli tam gdzie była woda... możliwe, że więcej wody dałoby dobry efekt :)
Dwie papryki na głowę to spory posiłek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Udało Ci się to przygotować? Podziel się swoimi wrażeniami!