Składniki:
3-4 banany,
1,5 szklanki mąki bezglutenowej (kukurydzianej, gryczanej, ryżowej, ...),
pół szklanki cukru,
1/3-1/2 szklanki oleju,
3 jaja przepiórcze,
1 łyżeczka aromatu waniliowego (cukier waniliowy),
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Banany rozgniatamy, następnie jajka roztrzepujemy w oleju i łączymy wszystko z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno mieszamy razem mąkę, sodę i sól, dodajemy do reszty składników. Przygotowane ciasto pieczemy w keksówce w 170 stopniach przez 60 minut, na wierzchu można je posypać migdałami.
Cenne wskazówki:
- jajek można nie dawać, czasem zastępujemy je przepiórczymi (3szt),
- zamiast cukru można dać syrop, np. klonowy (1/3 szklanki),
- zamiast cukru waniliowego można dodać aromat, np. waniliowy.
Danie jest zdrowe, ponieważ:
- zawiera małą ilość cukru (można pominąć ten składnik),
- można nie dodawać jajek,
- nie zawiera glutenu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Udało Ci się to przygotować? Podziel się swoimi wrażeniami!