Strony

22 lut 2014

Bezglutenowe pierożki w papierze ryżowym


Poniżej oryginalny pomysł mojej mamy na bezglutenowe danie świąteczne:

Składniki:
- papier ryżowy (dostępny w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością),
- farsz (na zdjęciu są pierożki z farszem do uszek wigilijnych, ale zawartość może być dowolna: mięso, kasza, warzywa, itp.),
- miska z zimną wodą do namaczania papieru ryżowego.


Sposób przygotowania:
Papier ryżowy namaczamy w misce z wodą (tak, aby był elastyczny). Następnie nakładamy farsz, zawijamy jak gołąbka i smażymy na głębokim tłuszczu ok. 8-10 min.


Cenne wskazówki:
- pierożki z farszem do uszek lub do pierogów może być zamiennikiem glutenowych dań wigilijnych,
- pierożki z farszem mięsnym bądź warzywnym można podawać jako danie obiadowe.


Danie jest zdrowe, ponieważ:
- nie zawiera glutenu ani jajek.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Udało Ci się to przygotować? Podziel się swoimi wrażeniami!