Strony

22 lut 2014

Pieczone jabłka i gruszki z bakaliami

Składniki:
- 5-6 jabłek,
- bakalie (rodzynki, orzechy, siemię lniane, sezam,żurawina, migdały, słonecznik, wiórki kokosowe,  itp.),
- miód,
- gorzka czekolada.

Wersja uroczysta.

Sposób przygotowania:
Jabłka kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, środek smarujemy miodem i wypełniamy bakaliami. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok. 20-25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu jabłka można polać czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej).



Wersja wycieczkowa.


Danie jest zdrowe, ponieważ:
- nie zawiera tłuszczu,
- jest pożywne,
- nie zawiera glutenu,
- jest dobrym zamiennikiem niezdrowych deserów.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Udało Ci się to przygotować? Podziel się swoimi wrażeniami!